Σύντομη Περιγραφή

Το Γηροκομείο αποτελεί ένα ζεστό, οικείο και φιλόξενο περιβάλλον για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, κερδίζοντας την αποδοχή της κοινωνίας. Αυτό επετεύχθη με μικρά αλλά σταδιακά βήματα στο πέρασμα του χρόνου. Ανακαινίστηκαν τα παλιά κτίρια και οικοδομήθηκαν νέα. Το ίδρυμα απαρτίζεται από πέντε κτίρια.

Στα τέσσερα κτίρια φιλοξενούνται ηλικιωμένοι που ναι μεν χρήζουν φροντίδας, αλλά μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν στις καθημερινές τους ανάγκες και στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων φιλοξενούνται ηλικιωμένοι με χρόνιες παθήσεις και κινητικά προβλήματα. Οι υπηρεσίες είναι στελεχωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμένες με σύγχρονα υλικοτεχνικά μέσα.

Ιστορική Αναδρομή

Στις 2 Δεκεμβρίου 1952 συνέρχεται το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Φιλανθρωπικού Σωματείου και ανακοινώνεται η δωρεά του οικοπέδου ιδιοκτησίας του τότε υπουργού Ανδρέα Αποστολίδη προκειμένου να αναγερθεί το γηροκομείο. Η πρωτοβουλία σύστασης του Ιδρύματος «Γηροκομείον Βόλου» ξεκίνησε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωακείμ Αλεξόπουλο και 40 Βολιωτών στις 24/10/1952 στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.

Η προσπάθεια αυτή αγκαλιάστηκε απ’ όλη την πόλη του Βόλου. Έτσι το ίδρυμα ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1956 όπου και εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι 15 ηλικιωμένοι. Με το βασιλικό διάταγμα 754 του 1972 το Φιλανθρωπικό Σωματείο υποχρεούται να μεταβιβάσει κινητή και ακίνητη περιουσία στο γηροκομείο το οποίο γίνεται Ν.Π.Ι.Δ. διεπόμενο από τις διατάξεις περί φιλανθρωπικών σωματείων. Βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή στον άνω Βόλο σ’ ένα ειδυλλιακό περιβάλλον 4 στρεμμάτων, στις παρυφές του Πηλίου.