Δραστηριότητες

Βασικός στόχος του Γηροκομείου είναι να κάνει ευχάριστη την διαμονή των ηλικιωμένων, νιώθοντας οικεία στο νέο τους σπίτι. Αυτό το πετυχαίνει με ομάδες που πραγματοποιούν σε εβδομαδιαία βάση οι επαγγελματίες του Γηροκομείου (ομάδες της Κοινωνικής Υπηρεσίας, των Φυσικοθεραπευτών, εργαστήριο Κεραμικής), με εκδρομές και επισκέψεις, με το καφενείο και την Εκκλησία.

Η χαρά της δημιουργίας, η ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων και προβληματισμών οδηγούν σε μια ψυχολογική ευφορία και σε μια προσπάθεια να παραμείνουν λειτουργικοί σε όλα τα επίπεδα (κοινωνικό, νοητικό, κινητικό), ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την αυτοεκτίμησή τους.

Συγκεκριμένα, οι ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του εργαστηρίου είναι οι παρακάτω:

Κοινωνική Εργασία με Ομάδες

Μία από τις μεθόδους της κοινωνικής εργασίας είναι και η Κοινωνική Εργασία με Ομάδες, η οποία στρέφει την προσοχή της στις ανάγκες του ατόμου και παράλληλα διατηρεί ζωηρό το ενδιαφέρον της για τις ανάγκες και τις ικανότητες της ομάδας, όπου το άτομο ανήκει. Οι ομάδες πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλες τις πτέρυγες του Γηροκομείου και διακρίνονται σε:

 • –          Ομάδα Νοητικής Ενδυνάμωσης: ερωτήσεις και ασκήσεις που βοηθούν στην ανάκληση γνώσεων, βασικών πληροφοριών (ημερομηνία, έτος, σε ποια πόλη βρισκόμαστε κ.λπ.).
 • –         Ομάδα συζήτησης: θέματα που προβληματίζουν, εορτές (εθνικές, χριστιανικές, ονομαστικές), ανάκληση αναμνήσεων (σχολική ζωή, παιδικά χρόνια, γάμος, ήθη και έθιμα)
 • –          Ομάδα εφημερίδας: ενημέρωση σε θέματα επικαιρότητας.
 • –          Επιτραπέζια: παζλ, τράπουλα. Ενισχύουν τη μνήμη, την ικανότητα υπολογισμών.
 • –          Χορωδία: τραγούδια προσαρμοσμένα στην ηλικιακή ομάδα των φιλοξενούμενων.
 • –         Ομάδα δημιουργικής απασχόλησης και χειροτεχνίας: απαιτεί φαντασία, συγκέντρωση, συντονισμό κινήσεων (κολάζ, ζωγραφική, ευχετήριες κάρτες, λαμπάδες, αποκριάτικης μάσκας, χειροτεχνίες).
 • –          Ομάδα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής
 • –          Προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ
 • –          Εκδρομές
 • –          Επισκέψεις σε μουσεία, διάφορες οργανώσεις

Τα θέματα είναι πάντα προσαρμοσμένα στην ηλικία των φιλοξενουμένων και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (νοητικά, σωματικά, ψυχολογικά κ.ά.). Οι δραστηριότητες είναι απλοποιημένες και στοχεύουν πάντα σε ένα έργο. Με τη συμμετοχή τους στις ομάδες διαχειρίζονται τον ελεύθερό τους χρόνο με δημιουργικό τρόπο ώστε να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής σεβόμενη τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες αυτής της πληθυσμιακής ομάδας.

Στόχος των κοινωνικών λειτουργών είναι τα νέα μέλη να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον με τη βοήθεια των παλιών. Να μοιραστούν κοινές εμπειρίες, προβληματισμούς, σκέψεις, ιδέες και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνοι τους  στα γηρατειά, αλλά να έχουν το αίσθημα του ανήκειν σε μια ομάδα, μειώνοντας έτσι το αίσθημα του κοινωνικού αποκλεισμού.

Επίσης, στοχεύουν στην ανεξαρτητοποίηση, δραστηριοποίηση, καθώς και στην διατήρηση της αυτονομίας του ηλικιωμένου ατόμου, ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή του. Οι ηλικιωμένοι εκφράζουν δημιουργικά τα συναισθήματά τους, τροφοδοτούνται με νέα ερεθίσματα και διατηρούν ένα καλό επίπεδο νοητικής λειτουργίας προσανατολισμένα σε χώρο και χρόνο.

 

Ομάδες φυσιοθεραπευτών

Η ομάδα πραγματοποιείται στην Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Πραγματοποιούνται:

 • –          ασκήσεις αύξησης μυϊκής ισχύος,
 • –          ασκήσεις αύξησης προστατευτικών και ισορροπιστικών αντιδράσεων,
 • –          επανεκπαίδευση βάδισης με οπτικά ερεθίσματα για έντονο κίνητρο,
 • –          ενεργητική κινησιοθεραπεία υπό αντίσταση,
 • –          ασκήσεις αύξησης ιδιοδεκτικότητας και κιναισθησίας.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι: μπάλες, λάστιχα, βαράκια, κορύνες bowling,  ειδικά εμπόδια.

Στόχος των φυσικοθεραπευτών είναι  να διατηρήσουν ή και να βελτιώσουν την κινητικότητα και την λειτουργικότητα των ηλικιωμένων. Έτσι οι ίδιοι δεν νιώθουν τελείως ανήμποροι και εξαρτημένοι από τρίτα άτομα. Τα μέλη της ομάδας παροτρύνουν το ένα το άλλο να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο, ενισχύοντας και την καλή ψυχολογία των μελών.